viernes, 24 de mayo de 2013

Introducció del canvi climàtic
El canvi climàtic, és qualsevol variació global del clima de la Terra ja sigui per causes naturals o humanes influint sobre tots els paràmetres climàtics, temperatura, precipitacions i nuvolositat.

-Els components del sistema climàtic condicionen el clima mundial o regional ja sigui:
  • Modificant la composició de l’atmosfera terrestre, modulant l’absorció i la transferència de l’energia solar i, afectant a la reflexió de l’energia infraroja cap a l’espai;
     
  • Alterant les propietats de la superfície terrestre ja sigui cobrint-la en alçada com fan els núvols o tapant-la arran de terra com fa la neu i el glaç;
     
  • Redistribuint horitzontal i verticalment la calor d’una regió a l’altra per causa dels moviments de l’atmosfera i els corrents marins.
En condicions naturals les diferents variables que poden incidir sobre el clima es troben compensades per la pròpia dinàmica dels sers vius que conformen la biosfera. I això ha estat així fins a l’inici de la revolució industrial, quan es comencen a utilitzar fonts d'energia procedents de combustibles fòssils.



El canvi climàtic a Catalunya
El període 1950-2008, la temperatura mitjana anual s’ha incrementat.




Les causes del canvi climatic són:

·Excès de gasos d’efecte hivernacle (GEH) que s’han acumulat a l’atmosfera els darrers 150 anys. Els GEH, principalment vapor d’aigua, diòxid de carboni, metà i òxid nitrós envolten la terra com una manta transparent que manté la temperatura a un nivell que fa el planeta habitable, al voltant dels 15ºC de promig.

·Un Forçament Radiatiu (o forcing) és tota alteració del balanç de radiació, exterior o interior de la troposfera (12 Km). Les causes poden ser externes o internes.

·Sensibilitat climàtica i retroalimentacions són uns processos que tendeixen tant a restablir l’equilibri radiatiu com a desequilibrar-lo i són positives o negatives segons augmentin o inhibeixin la resposta inicial.


Les retroalimentacions més importants són:

- Evaporació i núvols; comportament positiu i negatiu alhora, difícil de valorar
– Zones amb neu i gel; fusió per escalfament, reducció de la reflectivitat, augment de la radiació disponible, comportament positiu
– Vegetació; canvis amb variacions de temperatura i precipitacions
– Cicle del carboni; sensible a canvis de temperatura, modifica el rendiment de fonts i sentines.

Aquestes retroalimentacions es consideren ràpides en la resposta als canvis de forçament i oscil·len entre la resposta instantània i una periodicitat de dècades. Altres processos, en canvi, es consideren lents i tenen cicles de centenars o milers d’anys.



lunes, 6 de mayo de 2013

La desertificació


La desertificació és la degradació de les terres àrides, semiàrides i zones subhumides seques. Causat principalment per variacions climàtiques I activitats humanes tals com el cultiu i el pasturatge excessiu, la desforestació i la falta de reg.
Les causes d’aquest problema són per el cultiu excessiu que desgasta els sòls, el sobrepasturatge i la desforestació que destrueixen la coberta vegetal que protegeix el sòl de l'erosió, i els drenatges inapropiats dels sistemes d'irrigació que provoquen la salinització dels sòls.
Les consequencies d’aquest problema son molt perjudicials per nosaltres. Primer de tot perque es perd les propietats i estructura del terra, en segon llos, es produeixen inundacions (per pèrdua de capacitat de retenció) i tempestes de pols (quan el sòl està molt erosionat, el vent pot arrossegar la sorra de la capa superficial), en tercer lloc,  perdem aliments (a causa de la desertificacion, el sòl es torna menys productiu) i es produeixen conflictes socials (pot provocar crisis entre les regions a causa d'una inadequada distribució d'aliments).

Haches problema està present en tots els continents (excepte a l'Antàrtida) i afecta el medi de vida de milions de persones, entre els quals es troben bona part dels pobres que viuen a les terres seques. A mes a mes es calcula que entre un 10 i un 20% de les terres seques ja estan degradades.


Preguntes:

Creieu que el sòl és un recurs natural? 
Si,  perqué ens beneficia ja que, com ja sabem que un recurs natural és tot aquell aspecte de la naturalesa que és subjecte al profit humà.

Quines són les causes de la pèrdua de sòl?

I les seves conseqüències?   

La desertificació ajuda a la pèrdua de la biodiversitat?
Si, a causa de moltes raon com per exemple la dem,anda de combustible. de fusta i de terres agricules que fan que els bosco estiguin en una excessiva explotació.

Webs d’interès:


viernes, 3 de mayo de 2013

La deforestació

La desforestació és el procés de desaparició dels boscos i masses forestals, fonamentalment causada per l'activitat humana. A mes a mes és un fenomen particularment greu als països del tercer món, on   l’explotació dels  boscos tropicals s’ha accelerat en les darreres  dècades del segle XX.
Les conseqüències d’aquest fenomen són la pèrdua de biodiversitat (desaparició d’espècies vegetals i animals), l’erosió dels sols que perden la capacitat d’absorbir i retenir l’aigua de la pluja, la pèrdua de fertilitat dels sòls per la disminució de fulles i matèria vegetal morta que aporta fertilitat al sòl, i l’efecte sobre l’atmosfera perquè els boscos tropicals  aporten una quarta part  de l’oxigen de l’atmosfera i a més  actuen com a “embornals” absorbint grans quantitats  CO2 de  l’atmosfera.

Les causes de la desforestació són moltes però les podríem resumir en:

Increment de la població: Com a conseqüència de la necessitat d'augmentar la producció d'aliments es transformen les zones de bosc en conreus. Alhora, especialment en el Tercer Món, s'incrementa l'ús de la fusta com a combustible i, en les zones desforestades, s'implanta la ramaderia extensiva. Tot plegat fa disminuir el bosc a taxes molt elevades en el Tercer Món i n'impossibilita la recuperació.
 Agricultura extensiva: A molts països del Tercer Món els cultius extensius que s'especialitzen en una determinada producció (te a Ceilan, cotó a l'Índia) guanyen terreny a les masses forestals. Grans àrees de bosc han desaparegut en països tropicals i subtropicals a causa d'aquestes transformacions.
Substitució de l'explotació tradicional per altres pràctiques: ls cultius rotatoris (guaret i altres tècniques) propis d'extenses àrees de les zones tropicals, subtropicals i temperades, que permetien la recuperació del bosc, estan sent substituïts per grans àrees ramaderes que perden ràpidament la seva productivitat i s'erosionen fàcilment. 

Propietat de la terra: Les propietats comunitàries característiques d'alguns països i les terres indígenes (que legalment no són de ningú) pateixen una forta pressió d'explotació. En alguns casos els estats donen concessions d'explotació privada a aquestes terres, concessions de terminis relativament curts (vint-i-cinc anys) que acaben en l'expoli d'aquestes zones i el seu abandonament posterior.

Totes aquestes causes acostumen a anar lligades a pràctiques inapropiades dels governs que, amb l'excusa del progrés econòmic del país, concedeixen permisos d'explotació d'àrees forestals per a ser transformades en àrees agrícoles i ramaderes. En alguns casos la presència de recursos minerals (or, petroli, etc.) accelera el procés de privatització i la destrucció dels boscos. Totes aquestes pràctiques solen anar acompanyades de subsidis directes o indirectes a l'activitat econòmica, moltes vegades vinculats a préstecs de la banca internacional que en alguns casos estan connectats a xarxes de corrupció, que enriqueixen uns pocs, empobreixen el país i degraden els boscos del planeta.


Creieu que el sòl és un recurs natural? 
Si,  perqué ens beneficia ja que, com ja sabem que un recurs natural és tot aquell aspecte de la naturalesa que és subjecte al profit humà.

Quines són les causes de la pèrdua de sòl?

I les seves conseqüències?  

La desertificació ajuda a la pèrdua de la biodiversitat?
Si, a causa de moltes raon com per exemple la dem,anda de combustible. de fusta i de terres agricules que fan que els bosco estiguin en una excessiva explotació.